Ebu'l Meyvesi

Bilimsel Adı: Pouteria Caimito


Abiu_Fruits

Yuvarlak ve elmayı anımsatan bir görüntüye sahip olan Ebu'l Meyvesi sarı renklidir. Sulu tropikal meyve türü olduğundan soğutularak tüketilmesi önerilmektedir. 

Ebu'l meyvesinin ağacı ortalama olarak 15 metre yüksekliğindedir. Meyve büyüklüğü 6 ile 12 cm arasında değişmektedir. Ortalama meyve ağırlığı 400 ile 700 gr. olmaktadır ve meyve kabuğu 3 ile 5 mm arasında değişmektedir. Sert yapıda bir meyvedir ve lateks özelliklidir. Saydam ve beyaz etli olan bu meyve 3-5 çekirdeğe sahiptir. Karamel tadına benzer bir tadı vardır.

Tadı: Biraz soğutulmuş olarak tüketildiğinde karamel tadını vermektedir.

Olgunlaşma: Meyve oval yapıda olduğu sarımsı bir renge dönüştüğünde meyve olgunlaşmış olur. 

Ebu'ı Meyvesi ilk olarak 1915 yılında Bahia'da üretilmeye başlanmış olup ilk yıllarda soğuktan dolayı yetiştirilmedi ve 1953 yılında dikilen ağaçlar ilk meyvesini 1962 yılında verdi. Amazon ırmaklarına yakın bölgelerde yoğun bir şekilde yetiştirilen Ebu'l meyvesi, Peru, venezuela ve Andes doğu bölgelerinde doğal olarak yetişir. Genellikle Iquitos ve Peru bölgelerinde yetişmektedir. 

Vitaminler olarak, B grubu vitaminler ve C vitamini yönünden zengin bir meyvedir.

Bileşenler 100 gr. Kök Kısmı Başına
Enerji (cal.) 140
Protein (g) 1.8
Yağ (g) 0.4
Karbonhidrat (g) 36.3
Fiber (g) 0.9
Kül (g) 0.9
Kalsiyum (mg) 22
Fosfor (mg) 41
Demir (mg) 1
Vit A (mg) 130
Tiamin (mg) 0.02
Riboflavin (mg) 0.02
Niasin (mg) 34
Askorbik asit (Vit C) (mg) 49

Nasıl Muhafaza Edilir? 

Buzdolabında kısa bir süre bekletildikten sonra oda sıcaklığında saklanmalıdır. Neme karşı hassas olduğundan dolayı dikkatli bir şekilde ambalajlanmalıdır. 

Nasıl Tüketilir?

Kişi başı bir Ebu'l meyvesi yeterlidir. Tohumları temizlenerek cam kaseye meyvenin etli dokusu koyuyoruz. Biraz limon suyu ile ederek tüketildiğinde tam lezzet alabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder